Bjergtagende bestigninger

Kør-selv guide for cykelmotionister tager turen over tyve kendte Tour-tinder med både lokkende, indsigtsfuld og velskrevet indlevelse.

På vej op ad Glandon i La Marmotte. Foto fra bogen Fold sammen
Læs mere

De har været der altid, bjergene. Og så længe, vi gider huske tilbage, har de spillet en stor rolle som monumentale fikspunkter i vores selvforståelse.

En skelsættende digter som renæssancemennesket Dante betegnede dem som et sindbillede på Skærsilden, hvor mennesket kunne lutres og rense sig for den ene dødssynd efter den anden. Så var stemningen ligesom slået. Langt senere beskrev den franske filosof Roland Barthes med Tour de France som omdrejningspunkt bjergene som »en ond gud, rytterne skal ofre sig til«.Mindre kan gøre det. Heldigvis. Og den almindelige betragter behøver ret beset ikke fedte sig ind i religiøst tonet metaforik for at retfærdiggøre en fascination, hvad enten det er for de store bjerges panoramiske skønhed eller lysten til at bestige dem med denne særlige blanding af begær og ærefrygt, der synes at høre sig til.Supermotionisten Jesper Ralbjerg har sat sig for at kombinere den lavpraktiske sådan-gør-du tilgang med punktnedslag af de store dramaer i Tour de France-historien. 

Jesper Ralbjerg, »Tyve Tinder i Tour de France«

»Hver stigning har sit eget kapitel, ligesomhver stigning har sin egen historik, sin egen identitet og har skabt sine egne dramaer og krævet sine egne ofre.«


Vi kommer med andre ord på hjul af ryttere som Riis, Armstrong, Michael Rasmussen, Pantani, Coppi og Merckx. For cykelentusiaster vil mange af historierne måske være hørt før. Men Ralbjerg er en både vidende og fortællelysten mand, der formår at bringe historierne til live igen med en rigdom af nye detaljer og frem for alt et sprog, som kører så autoritativt på stor klinge i rundt og smidigt tråd, at man kan føle sig fristet til at advisere dopingkontrollen ved først givne lejlighed.Resultatet er mildest talt smittende. Har man ikke selv prøvet kræfter med at bestige bjerge på en cykel, får man unægtelig lyst til det. Og man bliver ikke ladt i stikken af en forfatter, hvis praktiske erfaring med både at opbygge en form og siden udfordre de mange højdemeter, er mærkbar og betydelig.

Vi kommer i nærkontakt med kendte stigninger som Tourmalet, Hautacam og Sestriere, men også de mere sjældne perler i bjergsamlingen som Iseran og Pla d’Adet med Ralbjerg som en serviceminded guide, der tydeligvis har været der selv og kender til udfordringer af både logistisk og psykologisk karakter. Kombinationen af forfatterens selvoplevede cykelentusiasme med de store bedrifter fra efterkrigstidens Tour-historik er derfor både effektiv og besnærende. Samtidig er som afslutning på hvert af de tyve kapitler en detaljeret beskrivelse af både det enkelte bjerg med gode råd om potentielt farlige nedkørsler, ligesom der er nyttige links og tip til seværdighederne i området.

Det hele er rigt og overdådigt illustreret.Afslutningsvis rummer »Tyve tinder« også et træningsprogram udfærdiget af ultratriatlen Kim Greisen, som er både nørdet og nyttig vejledning for de mange danske cykelmotionister, der i disse år tager cyklen på nakken for at bytte et land uden høje bjerge ud med den mest tænderskærende topografi.Det er for så vidt bare med at komme i gang, hvis man ikke allerede er det. Og er man ved at gå kold, kan »Tyve Tinder« anbefales på det varmeste. Bogen er intet mindre end bjergtagende, faktisk.